Створення схеми для в’язання. Плетіння.

 Утворення візерунків із лицьових і виворітних петель. Умовні позначення на схемах. Читання схем.

Візерунки можуть бути однобічними і двобічними. В однобічних візерунках легко відрізнити лицьовий бік від виворітного, оскільки вони виглядають по-різному. Однобічні візерунки мають властивість скручуватися, тому їх не можна використовувати для оздоблення краю виробу. Однобічні візерунки слід комбінувати з двобічними. Двобічні візерунки щільні, не закручуються, їхні лицьовий і виворітний боки виглядають однаково. Ці візерунки використовуються як оздоблювальні по низу виробу, при в’язанні комірів, манжетів, поясів, планок, шарфів і шапочок.

Послідовність в’язання візерунків можна описати текстом або подати у вигляді схеми за допомогою умовних знаків. У різних виданнях можна зустріти різні умовні позначення лицьових та виворітних петель. Найбільш поширеними умовними позначеннями лицьових петель є «І», а виворітних – «–».

Схематичний запис візерунку читають знизу вгору так, як і в'яжуть вироби. Всі непарні ряди (1, 3, 5-й та ін.) – це лицьовий бік роботи, читати і в’язати їх потрібно справа наліво. Всі парні ряди (2, 4, 6-й та ін.) позначають виворітний бік роботи, а тому читаються і в’яжуться зліва направо. Крайні (пружкові) петлі на схемі не позначаються. У деяких схемах візерунків запис парних рядів відсутній, але є вказівка «в’язати за малюнком» або «як дивляться петлі». Це означає, що треба в’язати над лицьовими петлями – лицьові, а над виворітними – виворітні.

Комбінація петель, яка утворює візерунок і повторюється у в’язанні ряду, називається рапортом. На схемах ширину рапорту позначають вертикальною прямою. Якщо частина візерунка у схемі відокремлена вертикальною лінією рапорту справа, це означає, що петлі перед рискою, в'яжуться тільки один раз на початку ряду, а візерунок, розташований зліва від риски, і є безпосередньо рапортом.Якщо вертикальна лінія рапорту розташовується у схемі візерунка зліва, то всі петлі, які стоять за межею, в'яжуться тільки один раз у кінці ряду. Між вертикальними лініями на схемі може розміщуватися декілька повторень рапорту.

Лицьовими та виворітними петлями можна в’язати багато візерунків, насамперед це хустковий, панчішний, а також різноманітні резинки.

Хустковий візерунок(репсовий,рябушка, мотузочок, грядки) виконується з виворітних петель. Назва узору походить від виробу, який раніше в’язали цим візерунком – хустки. Візерунок двобічний. Використовується при в'язанні шарфів, шапочок, для оздоблення жакетів та джемперів.

Панчішний візерунок відноситься до однобічних узорів і використовується при в’язанні будь-яких трикотажних виробів. Його лицьовий бік називається лицьовою гладдю, а виворітний – виворітною. Рівна поверхня в’язаного полотна дозволяє використовувати його як фон для опуклих та ажурних узорів, а також для орнаментів та вишивки. Полотно панчішної в’язки має властивість скручуватися, тому нижній край рекомендується починати з будь-якого двобічного узору.

Резинки– це двобічні, еластичні візерунки, якими можна в’язати весь виріб або тільки його частину (манжети рукавичок, шкарпеток, шапочок, светрів тощо). Візерунок резинки полягає у чергуванні певної кількості лицьових і виворітних петель: 1?1, 2?2, 1?2, 3?1 тощо. У цифровому позначенні резинок перша цифра означає кількість лицьових петель, а друга – кількість виворітних петель на лицьовому боці роботи.

Візерунки дрібної в’язки своїм виглядом нагадують тканину (тканинні візерунки). Такими візерунками добре в'язати пальта, сукні, жіночі костюми і кофтинки, а також дитячі вироби.

• Ажурні. Головний елемент - отвори різної форми, які надають трикотажному полотну легкості. Отвори формуються за допомогою накидів. Тонка пряжа підкреслює мереживні форми.

• Плетінки, ромби, клітинки. Різноманітні візерунки - від найпростіших до складних і незвичайних - допоможуть вам створити оригінальний виріб.

• Джгути і коси. В'яжуть шляхом схрещування петель: групи петель міняють місцями за допомогою третьої додаткової спиці, а потім пров'язують. Отримують красиві переплетення.

• Рельєфні. Поверхня рельєфних візерунків утворена чергуванням опуклих і увігнутих ділянок: ці візерунки тривимірні, тому особливо виразні.

• Багатоколірні. Ці візерунки називають по-різному: барвисті візерунки або «ліниві» жакарди (не потребують великого досвіду і потребують набагато менше часу, ніж класичні жакарди).

Умовні позначення петель

Як записати схему візерунка

Послідовність виконання візерунків зображують у вигляді схем або наводять текстовий опис. Кожний елемент в'язання має умовне позначення. У інформаційних джерелах ви зустрінете різні умовні позначення, пояснення яких зазвичай розміщують поряд зі схемою. Ми ознайомимо вас із найпоширенішими з них.

Схема відомої вам панчішної в'язки буде така:

• Пружкові петлі на схемі не позначають.

Візерунок найчастіше складається з однакових елементів.

• Частину візерунка, яка періодично повторюється, називають рапортом.

Рапорт візерунка обов'язково враховують, набираючи петлі для в'язання виробу, тобто кількість петель має бути кратною рапорту + петлі для симетрії + пружкові петлі.

На схемі ширину рапорту виділяють горизонтальною прямою, а висоту - вертикальною. У текстовому описі рапорт позначають зірочками (*...*), що означає повторення вив'язування петель, які розміщені між ними, до кінця ряду.

Приклад. «Подвійний рис» - двосторонній візерунок з лицьових і виворітних петель. Для виконання зразка набирають на спиці парну кількість петель.

Текстовий опис

Графічний опис

Далі візерунок повторюють з першого ряду.

Візерунок «подвійний рис»

Як читати схему візерунка

1. Візерунок слід читати знизу вгору; непарні ряди - справа наліво, а парні - зліва направо.

2. Непарні ряди позначають лицьовий бік візерунка, парні - виворітний бік.

3. Якщо на схемі не вказано парні ряди, це означає, що їх в'яжуть за рисунком (як виглядає в'язка).

4. Петлі, розташовані перед рапортом або після нього, в'яжуть один раз - на початку або в кінці ряду.

5. Коли пров'язані всі ряди рапорту, роботу повторюють з першого ряду.

6. Усі непарні (лицьові) ряди йдуть від початкової нитки, а всі парні (виворітні) - до нитки. Коли ви в'яжете від нитки, то бачите лицьовий бік в'язання.

Як виконати візерунок «резинка»

Візерунки, у яких стовпчики лицьових петель чергуються з виворітними, називаються поздовжніми резинками. Резинки поділяються на групи: прості, патентні, візерунчасті.

Прості резинки позначають 1x1, 2x2 тощо. Перша цифра - кількість лицьових стовпчиків, друга - виворітних.

Візерунок «резинка 1x1»

У резинці 1x1 рапорт становить 2 петлі, у резинці 2x2 - 4 петлі. Тому для виконання зразка резинки 1x1 наберіть парну кількість петель, резинки 2x2 - кратну 4.

Візерунок «резинка 2x2»

Перший ряд в'яжіть за текстовим описом або графічною схемою.

Зверніть увагу на графічні схеми обох візерунків: парні ряди на них не вказано, тобто петлі в парних рядах в'яжіть за рисунком (лицьові - лицьовими, виворітні - виворітними).

Що таке зняті та витягнуті петлі

До основних прийомів в'язання належать зняті й витягнуті петлі. Вони надають своєрідну красу візерункам, зокрема різнокольоровим. Знімати петлі можна кілька рядів поспіль, але не більше чотирьох. У результаті зняті петлі виходять витягнутими, тому що вони подовжуються на певну кількість рядів. Витягнуті петлі можна схрещувати з нахилом у лівий або правий бік.

Зняті петлі використовують:

  • для зменшення кількості петель ряду;
  • для в'язання різнокольорових візерунків;
  • для в'язання подвійної резинки.

Термін зняти петлю означає перенести її з однієї спиці на іншу, не пров'язуючи. Петля, знята як виворітна, не перекручується. Петля, знята як лицьова, перекручується (утворюється схрещена петля). У більшості випадків петля знімається як виворітна, якщо в інструкції не вказано інакше.

«Порожня резинка» (подвійна резинка) - дуже популярний візерунок. Зовні він нагадує панчішну в'язку, але в результаті його виконання утворюється порожнина. Застосовують для в'язання комірів, планок, поясів у спідниць тощо. Всі ряди в'яжуть однаково: лицьову чергують зі знятою петлею.

Щоб зняти петлю як виворітну, праву спицю вводять у петлю на лівій спиці так, як пров'язують виворітну петлю класичним способом, але не пров'язуючи її, а просто перекидаючи на праву спицю.

Для того щоб зняти петлю як лицьову, праву спицю вводять у петлю на лівій спиці так, як пров'язують класичну лицьову петлю, але, не пров'язуючи її, перекидають на праву спицю.

Під час в'язання різних візерунків вам може трапитися термін протяжка, який має три значення:

1) частина нитки між петлями. В описах в'язання моделей може трапитися формулювання «додати петлю з протяжки». Це означає, що петля пров'язується в проміжку між сусідніми петлями;

2) протяжкою називають метод пров'язування для закріплення петель ряду (див. § 4);

3) протяжка - частина нитки, розташована вільно на виворітному боці полотна, коли вив'язують жакардові візерунки.

Для чого потрібні зразки візерунків

Для закріплення кожного вивченого прийому в'язання бажано виконати невеликі зразки полотна (завдовжки приблизно 7-8 см, заввишки 5-6 см). Зразок необхідно обережно випрасувати (не притискаючи праскою) з вивороту на м'якій тканині через чисту вологу ганчірку і залишити до повного висихання. Рельєфні візерунки і резинки прасувати не слід, бо вони деформуються.

Двоколірний візерунок, у якому витягнуті петлі сірого кольору створюють ефект цеглинок.

Рекомендуємо укласти альбом і приклеювати в ньому вив'язані зразки. Під зразком стисло запишіть послідовність в'язання або намалюйте схему.

Виконання зразків візерунків за допомогою схем

Під час виготовлення в'язаного виробу вам доведеться виконувати зразки обраних візерунків. Щоб удосконалити майстерність у в'язанні, пропонуємо ознайомитися з деякими з них.

«Англійська резинка» відрізняється від простої тим, що одну з петель рапорту знімають з накидом непров'язаною, а в наступному ряду цю петлю пров'язують разом з накидом лицьовою за верхню стінку. Це двосторонній візерунок, його використовують для в'язання шапочок, шаликів і теплого спортивного одягу. Один зі способів його виконання такий.

Зразок і графічна схема візерунка «англійська резинка»

Для зразка наберіть на спиці петлі, кількість яких ділиться на 3.

1-й ряд: * 1 накид (перед першою петлею), 1 петлю зняти, 2 петлі разом лицьовою, підхоплюючи петлі спереду *;

2-й ряд і всі наступні в'яжіть так, як перший, але разом пров'язуйте вже не дві петлі, а пару «петля - накид».

Ажурний візерунок «поперечна мережка». Ажурні візерунки утворюються в основному завдяки накидам, які в наступному ряду пров'язують як самостійні петлі. При в'язанні з накидами кількість петель у ряду збільшується, тому зайві петлі потрібно компенсувати, пров'язуючи дві або більше петель разом. Слід запам'ятати, що кількість петель в останньому ряду завжди повинна дорівнювати кількості петель у ряду, з якого повторюється візерунок.

Зразок і графічна схема візерунка «поперечна мережка»

Для зразка візерунка наберіть на спиці парну кількість петель. Рапорт по ширині - 2 петлі, по висоті - 6 рядів.

1-й і 3-й ряди: всі петлі лицьові;

2-й ряд: всі петлі виворітні;

4-й ряд: всі петлі лицьові;

5-й ряд: * 2 петлі разом лицьовою з нахилом уліво, накид *;

6-й ряд: всі петлі лицьові.

Далі рисунок повторюють з 1-го до 6-го ряду.

Джгут «вісімка». Для виконання цього зразка вам знадобиться допоміжна спиця.

Зразок і графічна схема джгута «вісімка»

Наберіть таку кількість петель, що ділиться на 8, плюс 2 петлі для симетрії.

1, 3, 7, 9-й ряди: * 2 виворітні, 6 лицьових *, 2 виворітні.

Парні ряди в'яжуть за рисунком.

5-й ряд: * 2 виворітні, 3-тю, 4-ту і 5-ту петлі знімають на додаткову спицю з виворітного боку роботи, пров'язують 6-ту, 7-му і 8-му петлі лицьовими, а потім петлі з додаткової спиці також лицьовими *, 2 виворітні.

Переставивши в 5-му ряду групи петель, отримують «вісімку» (джгут) з нахилом управо. Якщо ви хочете зробити нахил джгута вліво, знімайте петлі на додаткову спицю перед роботою.

Практична робота

ДОБІР СХЕМ ДЛЯ В'ЯЗАННЯ ВИРОБІВ

Матеріали та інструменти: нитки, спиці.

Послідовність виконання роботи

1. Організуйте своє робоче місце.

2. Розгляньте запропоновані зразки візерунків і оберіть по одному з кожного виду.

3. Доберіть вироби, в яких можна застосувати ці візерунки.

4. Доберіть вид і номер спиць для в'язання обраних візерунків.

5. Виберіть пряжу.

6. Вив'яжіть зразки візерунків, дотримуючись правил безпечної праці.

7. Заповніть таблицю.

8. Оцініть свою роботу.

9. Приберіть робоче місце.

Таблиця. Добір схем для в'язання виробів

Вид і назва візерунка

Приклади виробів

Схема

Вид і номер спиць

Пряжа

Запитання та завдання для повторення

  • 1. Чому в'язання за схемами популярніше, ніж за текстовим описом?
  • 2. Що позначають цифри на кожному ряду будь-якої схеми?
  • 3. Що таке рапорт візерунка?
  • 4. Установіть порядок в'язання схеми, пронумерувавши ряди і петлі.

  • 5. Позначте ряди та рапорт у схемі.

Творче завдання

Користуючись інформаційними джерелами, складіть скарбничку візерунків за групами зі схемами та описом:

  • з лицьових і виворітних петель;
  • резинки;
  • ажурні;
  • дрібної в'язки;
  • джгути і коси;
  • жакардові.





Коментарі