Проблеми міжнародного тероризму. Агресія Росії проти України 2014.

 презентаціЇ: https://vseosvita.ua/library/prezentacia-pro-miznarodnij-terorizm-227567.html

   https://vseosvita.ua/library/problema-miznarodnogo-terorizmu-rosijsko-ukrainska-vijna-391772.html

Всесвітня історія. Рівень стандарту. 11 клас. Щупак

§ 30. Проблема міжнародного тероризму. Агресія Російської Федерації проти України

Мета: розкрити особливості міжнародного тероризму;

           показати, що він є реальною загрозою людству, так як він посягає на

           життя людей;

           формувати навички аналізу і вміння робити висновки; 

           виховувати в учнів нетерпимість до актів міжнародного тероризму;

           показати необхідність об’єднання зусиль в боротьбі з міжнародним

           тероризмом.

Очікувані результати:

-        учні зможуть пояснити поняття «тероризм»причини його виникнення та існування;

-        удосконалять навички роботи в групі;

-        формулювати і висловлювати власну точку зору;

-        формулювати моральні пріоритети, які визнають людину, її права, честь і гідність найвищою цінністю;

-        зуміють виробити власну точку зору по координації зусиль в боротьбі з міжнародним тероризмом;

-        зуміють виділити спільні риси тероризму, скласти уявний портрет терориста, який не визначається за расовими, національними чи релігійними ознаками;

Обладнання: в сьогоднішньому круглому столі беруть участь політолог,

                         представник ООН, Президент України, кореспонденти газет 

                        «Дзеркало тижня», «Аргументи та факти», експерти.

Вступне слово вчителя: сьогодні ми розпочинаємо наш круглий стіл, присвячений одній з найактуальніших проблем людства – проблемі міжнародного тероризму.

- Згадайте, які ви знаєте глобальні проблеми людства?(розбір схеми)

 1. Що таке тероризм?   (робота з поняттями)

Терор – означає жах, насилля, які використовуються для залякування громадян тоталітарними та диктаторськими режимами.

Тероризм – це політика залякування супротивника насильницькими методами до повного знищення. Цей термін з’явився в 18ст. Для характеристики репресивної політики якобінців в період Великої Французької революції.

Міжнародний тероризм – це вбивства, викрадення людей, вибухи в громадських місцях.

Основна мета терористів: одержання викупу, звільнення з-під арешту деяких злочинців, політичні вимоги, підриви магазинів, вокзалів, захоплення заложників, викрадення літаків. Міжнародний тероризм спрямований проти громадян, об’єктів, окремих країн. Він підриває стабільність міжнародних відносин, економіку, суспільні підвалини окремих країн.

Джихад – священна війна проти невірних;

Моджахеди – борці за віру;

Шахіди – мученики за віру.

-        Які думки та асоціації викликає у вас слово «тероризм»де ви його раніше зустрічали?

Учні працюють в групах(метод «мозкового штурму») і визначають суть поняття терор.

     1. Це політика залякування, придушення.

     2. Це суспільно-небезпечна діяльність(насильство, залякування, посягання 

         на життя).

     3. Це злочинна організація, яка наводить жах на державних діячів, 

         населення.

2. Основні напрямки міжнародного тероризму(виступи учнів):

§  лівий тероризм

§  правий тероризм

§  націоналістичний тероризм

§  ісламський тероризм

Журналіст  «Дзеркало тижня»:

-        Коли, на вашу думку, вперше стали свідомо і систематично використовувати тероризм для політичного залякування?

Представник ООН:

Перший випадок свідомого і систематичного використання тероризму було зафіксовано на Близькому Сході у I т. до н.е., коли сікарії почали масово винищувати євреїв, які співпрацювали з римлянами. Пізніше в мусульманстві з’явилась течія ісламістів, для яких тероризм перетворився на головний засіб політичної боротьби.

-        Пане Президент, як ви відноситесь до подій 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку і Вашингтоні, які потрясли весь світ?

-        Як ви гадаєте, чи е загрожують подібні акти Україні?

                                        (газета «Аргументи і факти»)

Президент України:

    Дійсно ці терористичні акти відбулись невдовзі після вступу на посаду

Дж.Буша. Вони потрясли США і всю планету. Ударивши по Америці, терористи оголосили війну всьому цивілізованому світу. Планета Земля усвідомила свою крихкість і вразливість. Тільки під уламками будинків в Нью-Йорку загинули 3000 чол.  США змушені були відстоювати ідеали демократії і розпочати боротьбу проти міжнародного тероризму. На сьогоднішній день, я гадаю, Україні такі події не загрожують. Ми навчилися вирішувати внутрішні протиріччя цивілізованим шляхом.   

-        Як ви гадаєте, чи змінилася на сьогодні суть тероризму, чи змінив він на сьогодні своє забарвлення? Прокоментуйте послання Гаррі Трумена Конгресові США від 19 грудня 1945 року; «Ми всі повинні визначити, що перемога, яку ми здобули поставила американський народ з постійною та наполегливою необхідністю керувати світом. Майбутній міжнародний світ буде значною мірою залежати від того, чи продемонструє США, що вони насправді мають намір продовжити виконувати свою провідну роль серед націй. Ми повинні виходити з того, що нова війна буде спрямована безпосередньо проти США».

Представник ОБСЄ:

      На сьогодні розвиток тероризму – це наслідок активного розширювання населення, його ідеологічного розмежування, оформлення політичних рухів, об'єднань, партій, які сповідували різні політичні погляди та вели боротьбу за владу. На сьогодні ніхто не застрахований в світі від терористичного нападу. На сьогодні терористичні організації активно фінансуються, використовують сучасне озброєння, нові засоби зв’язку.

       Після другої світової війни США прагнули закріпити роль лідера в світі, постійно втручаючись в близькосхідну проблему, організовувавши вторгнення в Ірак, втручаючись в справи Афганістану та інших країн. На сьогодні США, Великобританії та інших країн стали об’єктом нападу міжнародних терористів.

2.    Найбільш масштабні терористичні акти сучасності.

Учні фіксують в зошиті найбільш масштабні терористичні акти:

-        Вибухи біля будинків посольств США в Кенії та Танзанії. 7 серпня 1998 р. У результаті двох вибухів біля будинків посольств у Кенії та Танзанії загинули понад 300 чоловік. Відповідальність за теракти взяла на себе «Ісламська армія визволення ісламських святин».

-        Ольстер. 15 серпня 1998 р. У Південній Ірландії в результаті вибуху замінованого автомобіля загинуло 29 чоловік і 300 одержали поранення. Цей теракт став найкривавішою операцією ІРА  в історії боротьби ірландців за возз’єднання Ольстера з Ірландією.

-        Теракт в Росії у вересні 1999 р. 13 вересня 1999 р. У Москві був висаджений у повітря житловий будинок на Каширському шосе, загинув 121 чоловік. Усього в результаті серії вибухів будинків у Росії у вересні 1999 р.(два будинки в Москві, один – у Волгодонську) загинуло 289 чоловік, 717 поранені.

-        Теракти 11 вересня 2001 р. У США були здійснені безпрецедентні за масштабами теракти. Захоплені терористами пасажирські літаки були спрямовані на будинки Всесвітнього торгового центру(Нью-Йорк) і міністерства оборони США(Вашингтон). Під уламками будинків загинули понад 3 тис. чоловік(із них абсолютна більшість у Нью-Йорку).

-        Трагедія в Каспійську 9 травня 2002 р. 9 травня в Каспійську(Дагестан, Росія) під час урочистого ходу жителів міста до пам’ятника загиблим у роки Великої Вітчизняної війни було підірвано потужний фугас. У результаті теракту загинула 41 особа(у тому числі 17 дітей)важкі поранення одержали 120 чоловік.

-        Теракт на острові Балі в Індонезії. 12 жовтня 2002 р. Найпотужніший вибух начиненого вибухівкою автомобіля прогримів біля переповненого відвідувачами дискоклуба в туристичному центрі м. Кут на острові Балі в Індонезії. Жертвами теракту стали 200 загиблих і понад 300 поранених. Переважна більшість загиблих і поранених були туристи з Австралії, Нової Зеландії, Німеччини, Великої Британії, Франції та Бельгії.

-        Захоплення Театрального центру в Москві 23 жовтня 2002 р. 23 жовтня 2002 р. Зал Театрального центру в Москві захопила група терористів, які називали себе «смертниками з 29-ї дивізії». У час у залі знаходилися понад 800 чоловік – глядачів, акторів і співробітників Театрального центру. Серед заручників були громадяни 62 держав. Вранці 26 жовтня бійці спецпідрозділу «Альфа» і загону спеціального призначення МВС РФ проникли в будинок і почали операцію звільнення заручників. Під час штурму загинуло 120 заручників. Усі бойовики були знищені.

-        31 жовтня 1984 р. – прем’єр-міністр Індії І.Ганді була вбита в Делі двома співробітниками її охорони, які належали до сикхської релігійної громади.

-        04 листопада 1995 р. – прем’єр-міністр і міністр оброни Ізраїлю І.Рабін був убитий по закінченню масового мітингу, що проходив під гаслом «Так – миру, ні – насильству!».

3.    Основні тенденції сучасного тероризму.

Учні працюють з підручником і виділяють такі тенденції:

-        Консолідація терористів у міжнародному масштабі;

-        Тероризм став засобом досягнення політичних цілей(Афганістан, Сомалі, Таджикистан, Судан, Індонезія, Руанда, Бурунді, індійські штати Джамелі і Кашмір, Пенджаб);

-        Посилилась загроза застосування зброї масового знищення;

-        Можливості використання біологічної зброї;

-        Перспективи використання хімічної зброї, отруєння продовольства, води(релігійна секта «Аум Сенріко»);

-        Підвищення технічної оснащеності терористів(космічний і комп’ютерний тероризм).

4.    Консолідація зусиль світового співтовариства в боротьбі з тероризмом.

-        Подумайте, що означає цей вислів. Чи згодні ви з ним?

«Європейці завжди намагалися змінити Схід, зробити його таким як Захід. Це ні до чого. Сама по собі східна культура самодостатня, її просто необхідно зрозуміти. Розуміння – ось ключ розв’язання проблеми».

Вчитель:  На сучасному етапі відбувається формування міжнародним співтовариством основних напрямків антитерористичного співробітництва, ключова роль у якому належить найвпливовішим міжнародним організаціям сучасності. Ще в 1937 р. Ліга Націй прийняла Конвенцію про попередження та припинення тероризму, однак вона не набула чинності. 9 грудня 1985 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, яка засудила всі акти тероризму. Генеральна Асамблея ООН прийняла у 1994 р. Декларацію про заходи ліквідації міжнародного тероризму. Питання боротьби з тероризмом є компетенцією «Європола»вони розглядались на зустрічах держав ОБСЄ в Гельсінкі. Ключова роль ООН у боротьбі з тероризмом визначається статусом ООН, її авторитетом, досвідом. В 1996 р. Прийнято Декларацію про заходи ліквідації міжнародного тероризму. В ході сьогоднішньої роботи ми повинні виробити резолюцію, яка виражає ваше ставлення до тероризму

(Робота в групах)

Резолюція

1.    Призиваємо країни світу об’єднати всі зусилля для боротьби з міжнародним тероризмом.

2.    Засудити тероризм, як одну з найстрашніших сторінок людства.

3.    Ми звертаємось до урядів країн світової спільноти з метою створення координаційних центрів боротьби з міжнародним тероризмом.

4.    Надавати фінансову і медичну допомогу тим країнам, які постраждали від актів міжнародного тероризму.

5.    Засудити діяльність таких терористичних організацій, як «Аль-Каїда», «Фатх», «Хамас», «Ісламський джидат Палестини», рух талібан, показавши світу, що діяльність цих організацій загрожує правам і свободам громадян.

6.    Лідерів цих угруповань передати міжнародному трибуналу.

7.    Звернути увагу людей доброї волі, урядів країн світу, що в результаті діяльності терористів гинуть діти, невинні люди.

- Яку реальну загрозу всьому людству представляє міжнародний тероризм. Які заходи потрібно вжити для боротьби з ним.

5.    Підведення підсумків.

6.    Домашнє завдання:  написати твір-есе на тему: «Що необхідно  змінити в людині і світі, щоб зник тероризм».

 


Коментарі