2. Україна в геополітичних планах Антанти та Центральних держав.

 Опрацювати презентацію https://naurok.com.ua/prezentaciya-ukra-na-v-geopolitichnih-planah-kra-n-antanti-ta-centralnih-derzhav-300386.html

Основні  терміни і поняття:

Перша світова війна - було втягнуто 38 держав із населенням понад 1,5 млрд осіб, тобто 75 % населення земної кулі, тривала із 1 серпня 1914 р. до 11 листопада 1918 р.

1 серпня (19 липня) 1914 р. Оголошення Німеччиною війни Росії. Початок Першої світової війни

Серпень – вересень 1914 р. Початок формування легіону Українських січових стрільців

2 серпня 1914 р. Створення у Львові за участю представників українських політичних партій Галичини Головної української ради

4 серпня 1914 р. Створення у Львові Союзу визволення України (СВУ)

5 травня 1915 р. Створення Загальної української ради (Відень)

Антанта – блок європейських держав (Велика Британія, Франція, Російська імперія), який сформувався для боротьби проти Троїстого союзу (Німеччина, Австро-Угорщина, Італія). Італія вступила у війну на боці Антанти.

Четверний союз – військово-політичний блок Німеччини, Австро-Угорщи ни, Болгарії й Османської імперії – протистояв країнам Антанти в Першій світовій війні. З огляду на географічне розташування Німеччини та АвстроУгорщини в Європі супротивників Антанти називали також Центральними дер жавами.

Анексія (від лат. annexio – приєднання) – насильницьке приєднання, загар бання однією державою території іншої держави.

Націоналізація (від лат. natio – народ) – перехід при ватної власності у власність держави шляхом викупу або конфіскації. Об’єк тами можуть бути земля, промислові підприємства, банки, транспорт, зв’язок тощо.

Робота з картою



Українські землі у складі Російської імперії на поч. ХХст.

Наддніпрянська Україна

Правобережжя

Лівобережжя

Слобожанщина

Південь

Київська, Подільська, Волинська

Чернігівська, Полтавська

Слобідсько-Українська (від 1835 р. — Харківська)

Катеринославська, Таврійська (від 1805 р. — Херсонська)

 

Українські землі УГОРСЬКОЇ ІМПЕРІЇ НА ПОЧАТКУ XX ст.

Західна Україна

Австрія

Угорщина

Галичина

Буковина

Закарпаття


Перша світова війна, у вир якої було втягнуто 38 держав із населенням понад 1,5 млрд осіб, тобто 75 % населення земної кулі, тривала із серпня 1914 р. до листопада 1918 р. У ній загинуло понад 10 млн осіб. Кожна країна, що ухвалила рішення про участь у цій війні (крім Сербії, Бельгії та Люксембургу, на яких напали), обстоювала власні інтереси. У великих держав основні цілі збігалися: переділити вже поділений світ, перерозподілити колонії, завоювати нові ринки збуту й джерела сировини. Під час війни в березні (лютому за старим стилем) 1917 р. у Росії була повалена монархія, а в листопаді (жовтні) відбувся більшовицький переворот. Була підірвана військова та економічна могутність Німеччини. Розпалася Австро-Угорщина, на уламках якої утворилися національні держави. Для України війна стала справжнім лихом, адже Австро-Угорська та Російська імперії воювали одна проти одної. Українці опинилися по різні боки барикад, у ворожих арміях. Українці-галичани й українці-наддніпрянці десятками тисяч гинули за чужі інтереси, оскільки не мали власної держави. У Росії станом на 1917 р. із 15,5 млн мобілізованих на війну осіб до 4,5 млн були українцями. В австро-угорську армію мобілізували майже 300 тис. Українців.

Територіальні претензії щодо України країн Антанти та Центральних держав напередодні Першої світової війни

Країна

Території на які вона мала претензії

Німеччина

Донецький басейн з Одесою, Кримом та Приазов’ям

Австро-Угорщина

Волинська і Подільська губернії

Російська імперія

Східну Галичину, Закарпаття й Північну Буковину

Румунія

Пн. Буковина, Бессарабія

 Позиції політичних партій  Наддніпрянської України щодо війни.

Політична сила

Ставлення до війни.

ТУП

Закликало підтримувати Російську імперію.Сподівалися на проголошення автономії України.Згодом дотримувались нейтралітету.

УСДРП

Відбувся розкол:

Петлюра закликав підтримувати Росію у війні;Винниченко – засудив війну,підтримував ідею автономії.

Карпатсько-Руський

 визвольний комітет

Виступав за возєднання всіх українських земель у складі Російської імперії.

Комітет Всеросійського союзу

Земств і міст

Створений з метою підтримки російської армії.

 

Політичні партії Наддніпрянщини або підтримали політику ведення бойових дій, або залишалися нейтральними. Лише російські більшовики виступали проти імперської політики і відверто заявляли про бажання царизмові поразки, а їхній лідер В.І.Ленін закликав перетворити імперіалістичну війну на громадянську. До таких заяв на початку війни народ ставився скептично і вважав їх несерйозними.

З’ясуйте ставлення  до війни українських політичних сил, провідних діячів та громадськості Західної України.Заповніть таблицю.(Слайд 9)

Ставлення до війни політичних партій Західної України.

Назва

ГУР (Головна Українська Рада)

СВУ( Союз Визволення України)

Дата створення

1 серпня 1914р.

4 серпня 1914р.

Лідери

К.Левицький,М.Павлик,

М.Ганкевич

А.Жук,Д.Донцов,В.Дорошенко

М.Меленевський та ін.

Програма

-Підтримка австрійського уряду у війні.

-Активне формування легіону Українських січових стрільців.

 

-Співпраця з Німеччиною та Австро-Угорщиною з метою визволення України.

-Утворення самостійної української держави у формі Конституційної Монархії.

-Заснування демократичного суспільства.

-Самостійність української церкви.

 

Робота з документом.

Львів.Галичина.3 серпня 1914 р.ГУР видала Маніфест до українського народу в Галичині: «Війни хоче цар російський, самодержавний володар імперії, яка є історичним ворогом України. Царі російські зломили Переяславський договір, яким вони обов'язалися були — шанувати самостійність України,— і поневолили вільну Україну. Царська імперія протягом трьох століть веде політику, яка має за ціль відобрати поневоленій Україні національну душу і зробити український нарід частею російського народу. Царський уряд відобрав українському народови його найсвятійше право,— право рідної мови. В царській Росії нинішного дня найбільше поневолений — український нарід … Побіда австро-угорської монархії буде нашою побідою. І чим більше буде пораженнє Росії, тим швидше виб’є година визволенння України»

Про необхідність захищати свою батьківщину сказав і митрополит Української греко-католицької церкви А. Шептицький у зверненні 21 вересня до українців, які мешкають на території Франца Йосифа: « Ми з Божої волі злучені з Австрійською державою і династією Габсбургів, спільна наша доля і недоля. Коли військо нашого цісаря побідить – чекає нас краща і ліпша будучність. До крові будьте вірні цісарю».

- На чиїй  стороні боротися  закликали учасники  Головної Української Ради українців?Чи підтримував їх наміри митрополит УГКЦ А. Шептицький?

Прослуховування  ГімнуУСС «Ой у лузі червона калина».

o   звернути увагу учнів на головну ідею пісні- уславлення мужності,відваги січових стрільців – оборонців України;

o   використання метафори: «Україна зажурилася»;

o   епітети: «кривавий тан», «московські кайдани», «золотистий лан»;

o   оклики: «А ми нашу славну Україну,гей,гей,розвеселимо!

 

-        Поміркуйте,як у пісні відображено національну свідомість,бойовий дух Українських січових стрільців?

Війна сильно зактивізувала національне питання.Вона поставила українські землі в центр великих геополітичних змін.Але українцям ця війна була не потрібна.Ні одна з воюючих держав не збиралась підтримувати українців в їх бажанні створити власну державу. Вони дивились на Україну, як на територію експансії та пограбування. Українські політичні партіїї та їх лідери були роз’єднані.Українська діаспора за кордоном була слабкою.В роки  війни українці опинились у ворожому оточенні, без боєздатної армії, іззруйнованим господарством.Тому створити незалежну державу вони не змогли.



Коментарі